De mensheid heeft sinds het einde van de 19e eeuw, tot aan het begin van het 3e millennium kunnen genieten van een relatief zeer lage olieprijs. Hierdoor hebben we een enorm lange periode van economische voorspoed en technologische ontwikkeling gekend. Deze periode werd enkel onderbroken gedurende de 2 wereldoorlogen en tijdens de oliecrisis van 1973.
De jaren 70 oliecrisis werd echter niet veroorzaakt door het opraken van de olie zelf, maar door internationale en politieke spanningen, die ervoor zorgden dat de OPEC de oliekraan richting de Verenigde Staten dichtdraaide. Deze oliecrisis had als een waarschuwing voor de mensen moeten dienen, samen met de publicaties van 'De club van Rome', dat we zo niet langer verder konden leven. Helaas werden alle signalen in de wind geslagen en ging men nog 30 jaar door met het verbruiken van de olie alsof het zonnestralen waren.
De gevolgen beginnen nu zichtbaar te worden: De olieprijs is de afgelopen 13 jaar al vertienvoudigd van $10 per barrel, naar de ruim $100 per barrel. Een barrel ruwe olie bevat 159 liter van het zwarte goud.
De bij Shell in de USA als geofysicus werkende M. King Hubbert, kwam al in 1956 tot de conclusie dat de olie reservers eindig waren en dat de piek in productie zo'n 50 jaar later bereikt zou worden. De onderstaande grafiek is een schematische weergave van de jaarlijkse productie in miljarden vaten olie.
Deze grafiek is ook wel bekend als een 'Bell curve' met de piek halverwege de totale hoeveelheid olie die de mensheid met de huidige techniek makkelijk kan winnen. Zoals u kunt zien, zitten we anno 2011 net voorbij de piek en zal de olieproductie eerst langzaam en later steeds sneller gaan afnemen.
Overigens durven veel mensen en vooral de internationale olie concerns nog niet toe te geven dat we de piek in de olie productie al hebben bereikt. Volgens hen komt deze piek pas ergens rond 2025, terwijl de aanhangers van de peak oil theorie claimen dat de peak productie begin 2006 al is geweest.
Niet alleen groeit de wereldbevolking steeds verder, maar ook komen steeds meer mensen uit achtergestelde gebieden in aanraking met de luxe levensstijl die wij in het westen al decennia lang gewend zijn. Zowel het aantal personen dat olie nodig heeft, alsmede de hoeveelheid olie die deze personen dagelijks nodig hebben neemt dus steeds verder toe.
Samen met de stijgende vraag zorgt de beperkte productie van olie, die in het meest optimistische geval nog een aantal jaar op dit nivo blijven kan, maar zeker niet meer substantieel zal kunnen stijgen, ervoor dat de olieprijs al jaren fors aan het stijgen is. Deze stijging zal nooit in 1 rechte lijn plaats vinden, maar zal samen met de wereldwijde economische ontwikkeling samengaan.
De mensheid is helaas volledig afhankelijk van olie zoals u op onze pagina 'Dependency' lezen. Bijna elk product wat u om u heen ziet is gemaakt van olie, vervoerd met olie, werkt op olie of is gekweekt met olie. Alternatieven blijken helaas bijna niet voor handen.
Onlangs heeft de kernramp in Japan het gebruik van kernenergie ter discussie gesteld. Helaas is de opwekking van voldoende elektriciteit om de hele bevolking te voorzien van energie niet mogelijk zonder kerncentrales. Sterker nog, om de toekomstige vraag naar elektriciteit op te vangen, zullen we veel meer kerncentrales moeten bouwen of de halve oppervlakte van de Aarde vol moeten zetten met windmolens en zonnepanelen.
Wat weinig mensen zich realiseren is dat de bouw, plaatsing en onderhoud van een windmolen ongeveer evenveel vaten olie kost, dan dat deze windmolen ooit op kan leveren. De olieprijs kan voorlopig dus nog fors verder gaan stijgen, zolang de mensheid zwaar afhankelijk blijft van de olie
Indien de wereldbevolking in het huidige tempo blijft doorgroeien en ook de vraag naar welvaart in de opkomende economieën van o.a. China en India blijft stijgen, zal de wal het schip gaan keren. Het aanbod van ruwe olie zal de komende jaren langzaam gaan dalen, terwijl de vraag blijft stijgen.
Elk weldenkend mens zal dan weten dat de prijs van olie net zo lang zal blijven stijgen tot de vraag afneemt. En aangezien de vraag naar olie zeer prijs inelastisch is, zal de prijs heel veel moeten stijgen voor de vraag afneemt. Eigenlijk is de huidige benzineprijs van €1,70 per liter nog spotgoedkoop, als u zich bedenkt dat u zonder olie in de huidige maatschappij niets meer kunt.
Alleen een nieuwe crisis van het formaat 2008 zal de vraag wellicht nog een keer tijdelijk kunnen temperen. Maar ook na zo'n crisis zal de olieprijs weer snel oplopen. Sinds de 2008 olieprijs dip tot $35 per vat, is de olieprijs in 2,5 jaar tijd alweer verdrievoudigd tot boven de $100 per vat.
Voor een structurele oplossing van het peak oil probleem, zal de mensheid moeten beseffen dat we zo niet langer door kunnen leven. De Aarde kan eigenlijk maar 500 miljoen mensen aan, zonder dat de grondstoffen uitgeput zullen raken. Helaas leven er momenteel al ruim 7 miljard mensen op deze planeet en dat aantal groeit nog snel verder.
Enkel een mentaliteitsverandering waardoor men zuiniger omgaat met energie, meer gebruik maakt van de mogelijkheden die de natuur ons biedt om energie en warmte op te wekken en vooral een rem op de voortplanting, zou de mensheid nog kunnen redden van hun verslaving aan commodities. Niet alleen de olie, maar ook vele andere grondstoffen als metalen en zelfs voedsel beginnen namelijk op te raken.
In het slechtste geval zal de natuur zelf ingrijpen en middels ziektes of natuurrampen een groot deel van de wereldbevolking doen krimpen. Ook de mensheid zelf heeft helaas een reputatie hoog te houden op het gebied van zelf-destructie en oorlogsvoering. Hopelijk worden we dit keer op tijd wakker en nemen we onze welvaart niet langer meer vanzelfsprekend.
© Olieprijs.eu - Peak Oil informatie, de goedkope olie is definitief op. - Last Update: 2022-06-22